U trendu

Britanija najavila ugovore sa Indijom od milijardu funti

LONDON – Britanija je najavila nove trgovinske i investiione ugovore sa Indijom u vrednosti jedne milijarde funti (1,4 milijarde dolara), uključujući i ugovor sa Serološkim institutom Indije o pomoći u razvoju vakcina protiv kovida-19 i drugih bolesti.

Saopštenje zvaničnog Londona je objavljeno uoči današnjeg video sastanka premijera dve zemlje, Borisa DŽonsona i Narendre Modija, od kojih se očekuje da se dogovore o produbljivanju saradnje koja bi mogla da utre put bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, izveštava agencija AP.

Britanska vlada nastoji da poveća trgovinu sa zemljama izvan Evropske unije nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz bloka.

U saopštenju vlade je navedeno da će trgovinski i investicioni ugovori omogućiti otvaranje više od 6.500 radnih mesta u Velikoj Britaniji.

Paket uključuje ulaganje od 240 miliona funti indijskog Instituta za serume u Ujedinjeno Kraljevstvo za podršku kliničkim ispitivanjima, istraživanjima i mogućoj proizvodnji vakcina, dodala je britanska vlada.

Serološki institut, najveći svetski proizvođač vakcina, pokrenuo je, u saradnji njujorškom kompanijom Kodageniks, ispitivanja nazalne vakcine od jedne doze protiv kovida-19 kada je bolest u ranoj fazi razvoja.

Trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i Indije iznosi oko 23 milijarde funti godišnje, što je manje od 5,0 odsto vrednosti trgovine između Britanije i EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.