U trendu

Britanija planira prodaju udela u novoj nuklearnoj elektrani

LONDON – Britanska vlada planira prodaju manjinskog udela u novoj nuklearnoj elektrani institucionalnim investitorima ili listiranje na berzu, kako bi iz tog projekta istisnula kinesku kompaniju DŽeneral nuklear enerdži grup (CGN), objavio je danas Fajnenšel Tajms (FT).

Kineska državna kompanija trenutno je vlasnik 20-procentnog udela u projektu nuklearne elektrane Sajzvel C u Safolku, u istočnoj Engleskoj, koju će, kako je predviđeno, izgraditi francuski EDF za 20 milijardi funti uz podršku CGN-a, piše list, a prenosi Rojters.

Vlada pregovara o tome da zadrži vlasnički udeo dok ne bude mogla da ga proda institucionalnim investitorima, navodi FT pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom.

Dalje dodaje da Britanija takođe ispituje mogućnost listiranja svog udela na berzi putem Inicijalne javne ponude (IPO).

Britansko misnistarstvo poslovanja potvrdilo je Fajnenšel Tajmsu da su u toku razgovori sa EDF-om o udelu CGN-a.

„CGN je trenutno akcionar kompanije Sajzvel C do konačne vladine odluke o investiranju. Pregovori su u toku i finalna odluka još nije doneta“, rečeno je iz ministarstva londonskom poslovnom dnevnom listu.

Vladini ministri takođe planiraju da blokiraju planove CGN-a o izgradnji nuklearne elektrane na istočnoj obali u Bradvelu na moru, u Eseksu, dodaje se u izveštaju.

Zvaničnik CGN-a kog je kontaktirao Rojters odbio je komentar, a u britanskom Ministarstvu za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju i francuskom EDF-u niko nije bio dostupan za izjavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.