U trendu

Britanija: Počeo najveći nacionalni štrajk železničara

LONDON – Velika Britanija suočila se danas sa najvećim štrajkom železničara u poslednjih 30 godina, a desetine hiljada zaposlenih prekinulo je rad zbog spora o platama, a blokade su postavljene u zoru i biće prisutne sve do subote, što će zaustaviti saobraćaj i Londonskog metroa, prenosi Rojters.

Oko 40.000 železničara štrajkuje zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mesta, a sindikati smatraju da je to samo početak mogućeg „leta nezadovoljstva“ sa nastavnicima, medicinarima, pa čak i advokatima koji se okreću ka industrijskoj akciji.

„Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko to bude potrebno“, rekao je novinarima u ponedeljak Maj Linč generalni sekretar sindikata Železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT).

„Netvork rejl“, kompanija koja upravlja britanskom železničkom infrastrukturom, učinila je sve da izbegne današnju obustavu, naglasio je njen izvršni direktor Endrju Hejns.

On je za BBC Hejns rekao da mu je „duboko žao“ zbog poremećaja sa kojima se putnici suočavaju.

Protest železničkih radnika podrazumeva da će samo oko polovina britanske železničke mreže biti otvorena u dane štrajka sa veoma ograničenim uslugama na tim prugama, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar