U trendu

Britanija podiže tarife na uvoz platine i paladijuma iz RUS

LONDON – Britanija je najavila da će povećati tarife na uvoz platine i paladijuma iz Rusije i Belorusije u okviru novog paketa sankcija koje ciljaju na trgovinsku razmenu vrednu 1,7 milijardi funti (2,10 milijardi dolara).

Kakao je u nedelju saopštio zvanični London, cilj podizanja tarifa je da se dodatno oslabi Rusija i ratna mašinerija (ruskog) predsednika Vladimira Putina“, prenosi Rojters.

Uvozne carine na niz ruskih proizvoda biće povećane za 35 procentnih poena, navedeno je u saopštenju, pri čemu će takođe biti zabranjen izvoz britanske robe u Rusiju, kao što su hemikalije, plastika, guma i mašine u ukupnoj vrednosti od 250 miliona funti (310 miliona dolara).

Britanija deluje u dogovoru sa svojim zapadnim saveznicima u nastojanju da blokira rusku ekonomiju kako bi kaznila Moskvu zbog napada na Ukrajinu, i već je sankcionisala više od 1.000 ruskih pojedinaca i preduzeća.

Ministar finansija Ujedinjenog Kraljevstva, Riši Sunak, saopštio je da će se s novim tarifama ukupan iznos robe koja podleže uvoznim i izvoznim sankcijama popeti na više od 4,0 milijarde funti, što, kaže, nanosi „značajnu štetu Putinovim ratnim naporima“.

Novetarife su treća runda britanskih sankcija prema Rusiji od početka njene vojne akcije u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.