U trendu

Britanija uvodi sutra nove sankcije Belorusiji

LONDON – Britanija je saopštila da će sutra uvesti nove ekonomske, trgovinske i transportne sankcije Belorusiji zbog podrške te zemlje ruskom napadu na Ukrajinu.

Novi paket kaznenih mera će obuhvatiti zabranu uvoza i izvoza robe u vrednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz proizvoda za preradu nafte, prodaju komponenti za napredne tehnologije, izvoz luksuzne robe, kao i uvoz beloruskog gvožđa i čelika, prenosi Rojters.

Britanska vlada će takođe zabraniti izlazak više beloruskih kompanija na tržište duga i emitovanje njihovih hartija od vrednosti na Londonskoj berzi.

„Beloruski režim je aktivno omogućio invaziju (ruskog predsednika Vladimira) Putina, dozvoljavajući Rusiji da koristi njenu teritoriju kako bi uklještila Ukrajinu – pokretanjem trupa i projektila sa beloruske granice i letovima ruskih aviona preko njihovog vazdušnog prostora“, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Britanija je već podigla uvozne tarife na niz proizvoda iz Belorusije za 35 procentnih poena i sankcionisala beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i visoke vladine zvaničnike.

Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa zapadnim saveznicima, od početka vojne akcije Moskve u Ukrajini u fenruaru, uvodi sankcije protiv ruskih elita, banaka i strateških industrija, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar