U trendu

Britaniji potreban nov fiskalni plan zbog Bregzita

Velikoj Britaniji je potreban nov fiskalni plan kako bi prebrodila ekonomske turbulencije uzrokovane glasanjem za izlazak zemlje iz Evropske unije, izjavio je danas britanski ministar finansija Filip Hamond, ističući potrebu za uravnoteženjem potrošnje sa ulaganjima u infrastrukturu.

Hamond je, u izjavi za britanski javni servis Bi-Bi-Si, rekao da podaci iz prve polovine godine pokazuju da ekonomski rezultati na skali od jedan do deset zaslužuju ocenu osam, ali da bi poverenje preduzeća i potrošaca tokom dugog procesa Bregzita moglo da bude narušeno, prenosi agencija Rojters.

„Treba da očekujemo izvesne turbulencije tokom prolaska kroz proces pregovaranja“, poručio je Hamond, i dodao da će to biti period od „par godina ili možda čak i duže, kada će kompanije biti u neizvesnosti u pogledu konačnog stanja naših odnosa sa EU, i potrebno je da tokom tog razdoblja podržimo ekonomiju“.

Premijerka Tereza Mej izjavila je juče na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke da će zvanično pokrenuti proceduru izlaska iz EU do kraja marta iduće godine, i da će od tog trenutka Britanija ući u inicijalni dvogodišnji pregovarački proces.

Hamond je ponovio svoju odluku da odloži vladin cilj o pretvaranju četvoroprocentnog budžetskog deficita u 2015/16. godini, najvišeg među bogatim svetskim ekonomijama, u budžetski suficit do 2020. godine, i da tek mora da utvrdi novi ciljani rok za to.

U govoru, koji će održati klasnije danas na godišnjoj konferenciji stranke, a u koji je Rojters imao uvod, britanski ministar finansija navodi da iako budžetska disciplina ostaje ključna za zemlju, postoji i potreba za ulaganjem u izgradnju pravednije ekonomije.

„Britanci su nas izabrali zbog obećanja da ćemo vratiti fiskalnu disciplinu, i to je upravo ono što ćemo uraditi“, piše u izvodima Hamondovog govora, koje je britanskoj agenciji dostavio njegov kabinet.

„Ali, uradićemo to na pragmatičan način koji odražava nove okolnosti s kojima se suočavamo…Novi plan za nove okolnosti sa kojima se Britanija suočava“, poručuje on.

Prošle nedelje, zvanični podaci su pokazali da je britanski gigantski sektor usluga snažno porastao u julu, što je najjasniji znak do sada da ekonomija nije pretrpela veliko usporavanje nakon junskog referenduma o članstvu zemlje u Evropskoj uniji.

Hamond u izlaganju obećava da će isporučiti „jasan, kredibilan fiskalni okvir“ kako bi ubedio investitore u to da će nastaviti da obara deficit kroz kontrolu javne potrošnje uz istovremeno fokusiranje na investicije potrebne za dugoročni rast.

Kompletan fiskalni plan, britanski ministar finansija bi trebalo da predstavi 23. novembra

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.