U trendu

Britanska maloprodaja se blago oporavila u oktobru

LONDON – Britanska maloprodaja zabeležila je delimičan oporavak u oktobru, pri čemu se povećala za 0,6 posto na mesečnom nivou, nakon pada od 1,5 procenata u septembru, kada su preduzeća širom zemlje, uključujući i prodavnice, bila zatvorena jedan dan zbog sahrane kraljice Elizabete.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) je saopštia danas da je obim maloprodaje ostao za 0,6 odsto ispod nivoa pre pandemije, što ukazuje na ekonomske probleme s kojima se suočava ministar finansija DŽeremi Hant, koji je u četvrtak izjavio da je Britanija u recesiji, prenosi Rojters.

On je takođe najavio povećanje poreza i stroži pristup vlade prema javnoj potrošnji kako bi se popravile državne finansije i reputacija ekonomske politike zemlje nakon kontroverznog „mini budžeta“ bivše premijerke Liz Tras.

Britanski potrošači su smanjili kupovine zbog rasta inflacije koja je dostigla 11,1 procenat u oktobru, prema podacima objavljenim ranije ove nedelje.

Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) je saopštila da će raspoloživi prihodi domaćinstava pasti za 4,3 posto u tekućoj finansijskoj godini i za 2,8 procenata u 2023/24, što je najveći pad od 1950-ih od kada se vodi takva evidencija.

Ovoliki dvogodišnji pad će zbrisati celokupan rast životnog standarda ostvaren tokom osam godina do 2022, navodi se u saopštenju OBR-a.

Jedno istraživanje, koje je objavljeno noćas, pokazalo je da se poverenje potrošaša poboljšalo ovog meseca u odnosu na oktobar, ali je i dalje blizu najnižih vrednosti svih vremena.

Najveći britanski lanac supermarketa Tesko izvestio je ove nedelje o naglom porastu broja kupaca koji traže prehrambene proizvode čije su cene snižene zbog približavanja isteka roka trajanja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar