U trendu

Britanske banke hrane: Situacija neodrziva, potrebe skocile

LONDON – Najveća britanska mreža banaka hrane uputila je danas urgentnu molbu, upozorivši da se suočava sa najtežom zimom ikada jer je sve više ljudi u toj zemlji u riziku od gladi zbog pogoršanja krize troškova života.

Trasel Trust, koji pomaže mrežu od 1.300 centrala banaka hrane širom Ujedinjenog Kraljevstva, saopštio je da je zabeležio dramatičan porast nivoa potreba, navodeći da je u avgustu i septembru podelilo 46 odsto više paketa s hranom nego 2021, prenosi Rojters.

Ova organizacija predviđa da će podeliti 1,3 miliona paketa u narednih šest meseci, uključujući pola miliona za decu.

Istovremeno, Trust upozorava da potražnja prvi put premašuje donacije, što znači da banke hrane moraju same da kupuju sve više prehrambenih proizvoda, što, kako ističe, nije održivo.

„Suočeni sa savršenom olujom rastućih cena energije, inflacije i potencijalne recesije koja gura ljude sve dublje u siromaštvo, uzlet troškova života je izazvao cunami potreba u bankama hrane“, kaže izvršna direktorka Trasell Trusta, Ema Rivi.

Dodaje da Trust nikada nije želeo da uputi ovakav apel i da bi više voleo da uopšte nema potrebe za bankama hrane, ali da one trenutno nemaju drugu opciju zbog urgentne situacije s troškovima života.

Rivi je pozvala vladu da obezbedi paket podrške usmeren direktno za ljude sa najnižim primanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar