U trendu

Britanski ARM obustavio saradnju sa Huavejom

LONDON – Britanski proizvođač čipova ARM saopštio je danas da se pridržava odluke SAD-a kojom je kineskom Huaveju blokiran pristup američkoj tehnologiji.

„ARM poštuje sve najnovije propise koje je donela američka vlada“, izjavio je portparol te kompanije, a prenosi agencija Rojters.

Huavej, kao i Epl i proizvođač čipova Kalkom, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona.

BBC je ranije danas preneo da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huavejem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na „crnu listu“ preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

ARM je u internoj poruci zaposlenima napisao da njegove šeme sadrže tehnologiju američkog porekla, preneo je BBC.

Iz Hauveja, međutim, poručuju da su uvereni da će razrešiti situaciju koja je rezultirala time da njihov partner ARM suspenduje saradnju.

„Cenimo bliske odnose sa našim partnerima, ali pritisak pod kojim su neki od njih prepoznajemo kao rezultat politički motivisanih odluka“, rekao je portparol Huaveja.

„Uvereni smo da se ova žalosna situacija može rešiti, a naš prioritet ostaje da nastavimo da isporučujemo svetsku tehnologiju i proizvode našim kupcima širom sveta“, dodao je portparol.

SAD su prošle nedelje uvele zabranu Huaveju na kupovinu američke opreme, što je ugrozilo odnose te kompanije sa Guglom, koji obezbeđuje Android operativni sistem i servise kao što su Gmail i Google Maps, kao i sa hardverskim partnerima kao što je ARM.

Zvanični Vašington je juče privremeno ublažio ograničenja za Huavej, davanjem dozvole toj kompaniji za kupovinu američkih proizvoda do 19. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.