U trendu

Britanski BDP pao 0,1 posto u drugom kvartalu 2022.

LONDON – Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je pao za 0,1 posto na kvartalnom nivou u drugom tromesečju 2022, prema današnjim preliminarnim statističkim podacima.

To je manji pad od prognoza analitičara, koji su predviđali pad od 0,3 procenta, prenosi CNBC uz podsećanje da je britanska privreda u prva tri meseca zabeležila rast od 0,8 odsto.

Banka Engleske (BoE) je prošle nedelje upozorila da očekuje da će ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva u četvrtom kvartalu ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize 2008. Istovremeno, BoE je procenila da će inflacija u oktobru dostići vrhunac sa stopom iznad 13 posto.

Prema podacima Nacionalne kancelarija za statistiku (ONS), pad je u velikoj meri izazvan oštrim smanjenjem aktivnosti u uslužnom sektoru, pre svega u zdravstvu i socijalnoj delatnosti što je odraz smanjene aktivnosti kovida-19.

U izveštaju se takođe konstatuje da je u drugom kvartalu došlo do pada potrošnje domaćinstava za 0,2 procenta, koji je nadoknađen pozitivnim doprinosom neto trgovinskog rezultata.

Na mesečnom nivou, prema preliminarnim podacima ONS-a, britanski BDP je u junu pao za 0,6 odsto, što je manje od konsenzusa analiričara koji su očekivali pad od 1,3 procenta, dok je u maju zabeležen rast od 0,4 posto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je inflacija u julu dostigla 40-godišnji maksimum od 9,4 odsto i očekuje se da će nastaviti da raste do jeseni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar