U trendu

Britanski BDP pao 1,5 odsto u prvom tromesečju 2021.

LONDON – Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva je pao 1,5 posto u prvom kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromesečje, jer su korona mere zaključavanja širom zemlje nastavile da vrše pritisak na privrednu aktivnost, prema današnjim preliminarnim podacima Nacionalne službe za statistiku.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su kvartalni pad od 1,7 procenata zbog strogih mera ograničenja koje su bile na snazi tokom prva tri meseca ove godine s ciljem obuzdavanja rasta slučajeva kovid-19.

U odnosu na prvo tromesečje 2020, britanska privreda beleži pad od 6,1 odsto. Ohrabruje podatak da je u martu registrovan osetan oporavak privredne aktivnosti po stopi rasta od 2,1 posto u odnosu na prethodni mesec, što je najviše od avgusta prošle godine, prenosi Gardijan.

Ipak, prema statističkim pokazateljima, martovski BDP je bio za 5,7 procenata ispod nivoa pre pandemije.

Industrija usluga je u tom mesecu ostvarila rast od 1,9 procenata, pošto je promet u maloprodaji nastavio da jača čak i pre aprilskog ponovnog otvaranja svih prodavnica, dok je proizvodni sektor zabeležio ekspanziju od 1,8 odsto.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će britanski BDP porasti 5,3 procenta ove godine, čime će se delimično oporaviti od lanjske recesije od 9,9 posto, najdublje u kojoj se ta zemlja našla još od 1709. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.