U trendu

Britanski BDP pao za 0,2 posto u trećem kvartalu

LONDON – Britanska ekonomija se smanjila u periodu jul-septembar 2022, što je verovatno početak dugotrajne recesije i dodatni izazov za ministra finansija DŽeremija Hanta koji se priprema da poveća poreze i sreže potrošnju, izveštava Rojters.

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva je pao za 0,2 odsto u trećem kvartalu, prema današnjim zvaničnim statističkim podacima.

To je manje od procena analitičara koji su u anketi Rojtersa očekivali pad od 0,5 procenata, budući da se zemlja bori s teškom krizom troškova života, a ujedno je to i prvi pad BDP-a od početka 2021, kada je Britanija još uvek bila pod strogim merama ograničenja zbog korona virusa.

Banka Engleske (BoE) upozorila je prošle nedelje da je britanska ekonomija na putu da uđe u recesiju koja će trajati najmanje dve godine ako kamatne stope budu podizane onoliko koliko kalkulišu investitori.

Čak i bez daljeg povećanja referentne stope, britanska ekonomija će se smanjivati u pet od šest kvartala do kraja 2023. godine, procenila je BoE.

Samo u septembru, kada je zbog sahrane kraljice Elizabete jedan dan proglašen neradnim, zbog čega su bila zatvorena mnoga preduzeća, britanska privreda je zabeležila mesečni pad od 0,6 posto, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

To je iznad medijan prognoze ekonomista koji su predviđali pad od 0,4 procenta i najveći od januara 2021. godine, kada je u zemlji proglašen lokdaun zbog kovid pandemije.

Podaci o BDP-u za avgust su revidirani i pokazuju zanemarljiv pad od 0,1 odsto u odnosu na prvobitni podatak o smanjenju od 0,3 posto. Takođe je naviše revidiran podatak za jul, prema kojem je BDP porastao u tom mesecu za 0,3 procenta, a ne za 0,1 odsto, kako je glasila preliminarna procena ONS-a.

Komentarišući današnje statističke podatke o BDP-u, ministar finansija DŽeremi Hant je ponovio upozorenja da će biti potrebne teške odluke o porezima i potrošnji kako bi se popravile britanske javne finansije i obnovilo poverenje u vladinu ekonomsku politiku koje je poljuljano tokom kratkog premijerskog mandata Liz Tras.

„Nemam iluzija da je pred nama težak put koji će zahtevati izuzetno teške odluke za vraćanje poverenja i ekonomske stabilnosti. Da bismo postigli dugoročni, održiv rast, potrebno je da obuzdamo inflaciju, uravnotežimo (budžetske) knjige i smanjimo dug. Nema drugog načina“, naveo je Hant u saopštenju, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar