U trendu

Britanski BDP porastao 7,5 posto u 2021. godini

LONDON – Britanska ekonomija je porasla za 7,5 odsto u 2021. godini. prema današnjim podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), i oporavila se od istorijskog pada od 9,4 procenta prethodne godine kada su mere ograničenja zbog pandemije ugušile privrednu aktivnost.

Na kvartalnoj osnovi, procenjuje se da je bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva porastao za 1,0 posto u poslednja tri meseca prošle godine, prenosi CNBC. Britanski BDP je, na mesečnom nivou, zabeležio u decembru negativn rezultat od 0,2 odsto, što je manji pad od prognoze analitičara koji su u anketi Rojtersa očekivali ozbiljnije smanjenje od 0,6 procenata, zbog omikron soj kovida koji je primorao preduzeća na uvođenje mera predostrožnosti i ograničenja.

ONS je saopštio da je privredna proizvodnja u četvrtom tromesečju ostala za 0,4 posto ispod nivoa pre pandemije, odnosno ispod nivoa u četvrtom kvartalu 2019.

Mada omikron soj nije izazvao veliki pad privrede kao što se strahovalo u novembru, ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva predstoji niz izazova u 2022, ocenjuje CNBC uz podsećanje da Banka Engleske predviđa da će inflacija dostići u aprilu vrhunac od 7,2 procenta.

Britanska centralna banka je u borbi protiv inflacije već sprovela dva uzastopna povećanja ključne kamatne stope prvi put od 2004. godine, koju je podigla sa 0,1 na 0,5 posto, najavljujući dodatno pooštravanje uslova zaduživanja.

Banka Engleske je takođe smanjila projekciju rasta BDP-a prošle nedelje, upozoravajući da efekti inflacije znače da će privreda verovatno porasti za 3,75 odsto u 2022. godine, a ne 5,0 posto koliko je predviđala ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar