U trendu

Britanski „Lotus“ otvara fabriku automobila u Vuhanu

PEKING – Britanski proizvođač sportskih automobila Lotus planira da iduće godine pokrene proizvodnju u svojoj fabrici u kineskom gradu Vuhan, kako bi pojačao konkurentnost prema nemačkom rivalu Poršeu, a najavljuje i otvaranje do 70 prodajnih salona u Kini do 2024.

Glavni izvršni direktor Lotusa, Feng Ćingfeng, izjavio je za Rojters da će ova kompanija u vlasništvu kineskog Gilija i malezijskog proizvođača Etika Automotiv, u pogonu u Vuhanu u početku proizvoditi oko 2.000 kompaktnih SUV vozila.

Fabrika, koja je još u izgradnji, trebalo bi da do 2023 godine dostigne pun proizvodni kapacitet od 20.000 automobila godišnje, rekao je Feng britanskoj agenciji u telefonskoj izjavi iz Hangdžoua, grada u kojem je sedište kompanije Gili.

Prema njegovim rečima, automobili će biti u sličnoj klasi kao Porše, i nešto višoj klasi od BMW-a i Audija.

Dodao je da će Lotus sledeće godine otvoriti više od 20 prodajnih salona, prvo u velikim gradovima poput Pekinga i Šangaja, nakon čega će nastaviti sa širenjem mreže tokom naredne dve godine, koja će brojati od 50 do 70 prodajnih punktova širom zemlje.

Prodaja luksuznih automobila raste u Kini jer je zbog korona ograničenja putovanja potrošačima na najvećem svetskom tržištu automobila ostalo dosta novca za potrošnju.

Porše je nedavno objavio da je u Kini prodao prošlog leta 88.968 automobila zahvaljujući potražnji za njegovim kompaktnim sportskim terenskim vozilom Makan.

Tehnološka jedinica Lotusa razmatra moguće listiranje na berzi putem Inicijalne javne ponude (IPO), potencijalno u Njujorku, Hong Kongu ili Londonu, verovatno već 2023, kada krene s masovnom proizvodnjom uj fabrici u Vuhanu, rekao je Feng.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.