U trendu

Britanski privrednici odahnuli posle postizanja sporazuma

LONDON – Čelni ljudi britanskih poslovnih udruženja i kompanija jednodušno su pozdravili današnje postizanje sporazuma između Londona i Brisela o trgovini nakon Bregzita, ocenjujući da on donosi dobrobit potrošacima na obe strane.

Helen Dikinson, izvršna direktorka Britanskog konzorcijuma maloprodajnih preduzeća kaže da sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU „štiti potrošače sa obe strane Kanala od uvoznih carina teških više milijardi za svakodnevne namirnice“, prenosi Rojters.

„S obzirom na to da četiri petine britanskog uvoza hrane dolazi iz EU, današnja vest treba da priušti domaćinstvima širom Velike Britanije kolektivni uzdah olakšanja“, navodi Dikinson.

Ričard Burdž, izvršni direktor Londonske privredne komore i industrije ističe da su preduzeća svesna da ovo „možda nije sveobuhvatan dogovor kakav je obećan na početku ovog posla“.

„Važno je da obe strane i dalje budu otvorene u pogledu potrebe za budućim razgovorima, kako bi se obezbedili najbolji mogući uslovi trgovanja i pristup robi i uslugama u narednim godinama. Obezbeđivanje da London ostane vodeći svetski trgovinski centar zahtevaće najbolje moguće uslove trgovine“, dodao je on

Pozdravljajući današnji sporazum, iz Konfederacija britanske industrije (CBI) poručuju da je potrebno odmah preduzeti korake kako bi se izbegli poremećaji u poslovanju kada se za sedam dana završi tranzicioni period.

„Od vitalne je važnosti da obe strane sada odmah preduzmu korake kako bi trgovina i usluge nastavili nesmetano da se odvijaju“, kaže Toni Danker, generalni direktor CBI.

Ijan Rajt, izvršni direktor britanske Federacije za prehrambenu i industriju pića napominje da je premijer Boris DŽonson obećao preduzećima u zemlji prilagođavanje seta propisa tokom jednogodišnjeg perioda tranzicije, te da im je „isporučio četvorednevnu radnu nedelju“.

„Proizvođači hrane i pića će dati sve od sebe da obezbede kontiurinani protok prehrambenih proizvoda. Međutim, ovonedeljni haos u Doveru i postizanje sporazuma u poslednjem trenutku znače da će značajnih poremećaja u snabdevanju biti i da će neke cene porasti. Razočarani kupci i potrošači s pravom će pitati zašto je ovaj posao toliko dugo trajao“, zaključio je Rajt.

Evropski proizvođač aviona Erbas se takođe oglasio povodom vesti o trgovinskom dogovoru, navodecji u saopštenju da je zadovoljan što je izbegnut potencijalni poremećaj poslovanja koji je predviđan u scenariju o izlasku Britanije iz orbite EU bez sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.