U trendu

Britanski sindikat železnice RMT prihvata poboljšanu ponudu za veće plate

LONDON – Železničari iz britanskog sindikata RMT glasali su za prihvatanje poboljšane ponude za plate od Netvork rejla, čime je okončan dugogodišnji spor sa tom organizacijom koja poseduje i održava železničku infrastrukturu, saopštio je danas pomenuti sindikat.

Ranije ovog meseca, železnički sindikat je obustavio štrajkove, koji su već izazvali mnoge poremećaje u železničkoj mreži u proteklom periodu, kako bi bio održan referendum o poboljšanoj ponudi Netvork rejla, preneo je Rojters.

„Štrajkom i solidarnošću, kao i odlučnošću članova, obezbeđeni su novac i nova ponuda, koju su naši članovi jasno prihvatili i taj spor je sada završen“, rekao je generalni sekretar RMT-a Mik Linč u saopštenju.

RMT, koji predstavlja 20.000 članova Netvork rejla, naveo je da je izlaznost na glasanju bila skoro 90 odsto, od čega je 76 odsto članova podržalo poboljšanu ponudu, koja uključuje povećanje plata od 14,4 odsto za najniže plaćene razrede do 9,2 odsto za najbolje plaćene.

Sindikat ostaje u još jednom sporu oko plaćanja sa Grupom za isporuku železnica (RDG), koja predstavlja više od deset železničkih operatera.

Predstojeći štrajkovi tih članova RMT-a trebalo bi da budu održani 30. marta i 1. aprila.

Ministar saobraćaja Mark Harper rekao je da je zadovoljan što su članovi mreže RMT-a glasali da prihvate ponudu Netvork rejla i pozvao sindikat da isto uradi i kada je reč o predlogu RDG-a.

„Još jednom apelujem na RMT da obustavi svoje predstojeće štrajkove u kompanijama koje upravljaju vozovima, stavi na glasanje ponudu Grupe za isporuku železnice i da svim njihovim članovima da se izjasne“, naveo je on u saopštenju.

Britaniju su zahvatili talasi štrajkova u poslednjih nekoliko meseci, jer sve više radnika u transportu, zdravstvu, obrazovanju i javnom sektoru zahteva bolje plate kako bi održali korak sa rastućom inflacijom i troškovima života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar