Britanski trgovci:Skuplja hrana bez sporazuma sa EU

LONDON – Btanska maloprodajna industrija ponovo je danas upozorila da će se kupci suočiti sledeć godine s višim cenama hrane ako budu uvedene nove carine u slučaju sve izvesnijeg nepostizanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

„Trenutno, četiri petine britanskog uvoza hrane dolazi iz EU, a bez bescarinskog sporazuma supermarketi i njihovi kupci suočiće se od 2021. sa troškovima od preko 3,0 milijarde funti (4,0 milijarde dolara) na ime carina“, kaže Endrju Opije, direktor za hranu i održivost u Britanskom maloprodajnom konzorcijumu (BRC), prenosi Rojters.

Iz BRC-a poručuju da će carine naterati trgovce hranom na malo da podižu cene kako bi ublažili dodatne troškove.

Dodaju takođe da će se mnogi trgovci neprehrambenim proizvodima suočiti sa visokim carinskim računima za proizvode uvezene iz EU, uključujući odeću i keramiku.

Britanski prelazni period za Bregzit završava se 31. decembra. U nedostatku dogovora, Britanija bi trgovala sa Evropskom unijom pod uslovima Svetske trgovinske organizacije, što podrazumeva nove carine. Premijer Boris DŽonson je izjavio juče da postoji „velika mogućnost“ da Britanija ne postigne dogovor sa EU.

Prema novom britanskom tarifnom režimu, koji bi se primenjivao od 1. januara ako izostane dogovor, 85 posto hrane uvezene iz EU podleglo bi carinama višim od 5,0 procenata.

Prosečna tarifa bi bila veća od 20 odsto, pri čemu bi, primera radi na mleveno govecje mesi iznosila 48 posto, na krastavće 16, a na zelenu salatu 10 procenata.

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesko saopštio je da bi potrošači trebalo da očekuju rast cena između tri i pet procenata, ako ne bude trgopvinskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.