U trendu

Britansko antimonopolsko telo istražuje Majkrosoftovu kupovinu Aktivižna

LONDON – Britansko antimonopolsko regulatorno telo CMA saopštilo je danas da je istragom utvrdilo da je kupovin kompanije Aktivižn Blizard, koja proizvodi jednu od najpopularnijih video-igara na svetu „Call of Duty“, a koju je Majkrosofkupio za 69 milijardi dolara, izazvala zabrinutost u vezi s konkurencijom na tržištu proizvođača konzola i video-igara.

CMA je navela da bi ta transakcija mogla da ugrozi „važno rivalstvo“ između majkrosoftove konzole Iksboks (Xbox) i Sonijeve konzole Plejstejšn (PS), kao i da bi mogla da dovede do rasta cena, smanjenja izbora i manje inovacija za milione gejmera širom sveta, prenosi Rojters.

Majkrosoft je saopštio da je posvećen rešavanju eventualnih problema zbog izveštaja CMA.

„‘Posvećeni smo da ponudimo efikasna i lako primenljiva rešenja povodom zabrinutosti CMA“, saopštila je zamenica glavnog savetnika Majkrosofta Rima Alaili.

„Naša posvećenost da obezbedimo dugoročno 100 odsto jednaku dostupnost igre ‘Call of Duty’ za Soni, Nintendo, Stim i druge platforme, pruža prednosti igračima i programerima i povećava konkurenciju na tržištu“, dodala je Alaili.

Kompanija Aktivižn Blizard je vodeći proizvođač video-igara, a očekuje se da kupovina od strane Majkrosofta bude kompletirana do leta ove godine.

Ta kompanija je saopštila da „se nada“ da može da pruži pomoć CMA u boljem razumevanju tržišta igara.

„To su privremeni nalazi, što znači da će CMA pismeno obrazložiti svoje razloge za zabrinutost i obe strane će imati priliku da odgovore“, rekao je portparol Aktivižna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.