U trendu

Britiš Stil ide „pod led“

LONDON – Britiš Stil, drugi najveći proizvođač čelika u Ujedinjenom Kraljevstvu „ide pod led“ pošto nije uspeo da obezbedi od države vanredno finansiranje, čime je ugroženo oko 25.000 radnih mesta, saopštio je danas britanski Državni izvršilac.

Visoki sud je naložio uvođenje prinudne uprave, odnosno likvidaciju kompanije, prenosi Rojters.

Britiš Stil, u vlasništvu investicione kompanije Grejbul Kepital, zapošljava oko 5.000 radnika, uglavnom u Skentorpu, a od te čeličane zavisi više 20.000 ljudi u lancu snabdevanja.

Čeličana je prvobitno tražila od britanske vlade kredit od 75 miliona funti, ali je naknadno smanjila iznos na 30 miliona nakon što je Grejbul pristao da uloži više novca, rekao je za Rojters izvor upoznat s pregovorima.

Bitanska opoziciona Laburisticka partija pozvala je vladu Velike Britanije da preuzme Britiš Stil u državno vlasništvo.

Sindikalci su pozvali vladu da iskoristi sve opcije kako bi obezbedila imovinu i obnovila poslovanje, dodajući da bi troškovi sređivanja stanja u kompaniji mogli koštati poreske obveznike više od milijardu funti.

„U svetlu događaja u proteklih nekoliko sedmica, jasno je da Grejbul treba da uradi pravu stvar tako što će se skloniti s puta i pustiti one koji su posvećeni našoj industriji da rade na spasavanju preduzeća“, navodi se u saopštenju Zajednice sindikata.

Grejbul Kepital, koji se specijalizovao za vraćanje posrnulih kompanija „na noge“, platio je 2016. godine bivšim vlasnicima čeličane, Tata Stilu, jednu funtu za tu gubitašku kompaniju koju su preimenovali u Britiš Stil.

Grejbul je, inače, bivši vlasnik Monarha, avio-kompanije koja je propala u oktobru 2017. godine.

Sud je imenovao Hantera Kelija, Sem Vudvorda i Alena Hadsona iz ERnst&Janga za prinudne upravnike koji će pomagati državnom izvršiocu u obavljanju njegovih dužnosti vezanih za Britiš Stil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.