U trendu

Brnabić: Iskoristiti tehnologiju da efikasno služi građanima

PARIZ – Srbija se suočava sa izazovom četvrte industrijske revolucije, a javna uprava treba da se prepusti ovim promenama i iskoristi tehnologiju kako bi na najbolji i najefikasniji mogući način služila svojim građanima i svojoj privredi, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je nakon sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Hose Anhel Gurijom, u Parizu, s kojim je razgovarala o ekonomskim reformama, investicijama i razvojnim projektima u Srbiji, kazala da javna uprava ne treba da kontroliše promene, već da ih prihvati.

„To je ono što je naš zadatak, to je ono zbog čega smo mi ovde, nisu građani zbog privrede tu, mi smo tu za njih i treba da iskoristimo tehnologiju da im služimo bolje“, kazala je Brnabić.

Navela je da je za Srbiju važno da ima bolje i bliže odnose sa OECD, jednom od, kaže, najuticajnijih organizacija na svetu, u kojoj Srbija nije član.

Prema njenim rečima, tokom razgovora sa Gurijom ona ga je upoznala sa tim šta je Srbija uradila u poslednjih četiri, pet godina na svojim ekonomskim reformama, kao i da je Srbija danas u potpunosti drugačija zemlja, nego što je bila nekoliko godina ranije.

„Upoznala sam ga da smo mi danas jedna politički i ekonomski stabilna zemlja, koja je lider, ne samo u regionu, nego i u Evropi, kao što je rekao Fajnenšel tajms po privlačenju investicija, da je nama sledeće na agendi da prođemo kroz digitalnu transformaciju društva“, kazala je Brnabić.

Navela je da se izvor ekonomskog rasta Srbije nalazi upravo u digitalnoj transformaciji i dodala da se moraju pojačati i preduzetništvo i mala i srednja preduzeća.

„Na tome treba da radimo sa OCED-om. Moj tim će, nakon ovih sastanaka, raditi direktno sa timom u kabinetu generalnog sekretara na tome da Srbija bude više prisutna u ovoj važnoj organizaciji“, kazala je Brnabić.

Premijerka je kazala da je bilo veoma važno i da danas na panelu konferencije o blokčejn tehnologiji u Parizu, na kojem se obraćala, predstavi ono što je Srbija uradila u eklonomskim reformama i to gde je Srbija danas, ali i da predstavi ono što je urađeno za samo dve godine u smislu digitalne transformacije društva i privrede.

„To je naš odgovor na efikasniju i transparentniju državnu upravu, na borbu protiv korupcije i jedan dobar signal pre svega za investitore, ali i ono što mi kao državna uprava i javna administracija moramo da uradimo za naše građane“, kazala je.

Brnabić je navela i da se nada da će nakon ove konferencije, porasti interesovanje za Srbiju, da će u zemlju doći još više investitora, ali i da će Srbija biti prepoznatljiva kao jedna od zemalja lidera u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar