U trendu

Brnabić:Početkom oktobra znaće se da li će biti povećan neoporezivi deo zarada

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će početkom oktobra biti objavljeno da li će biti povećan neoporezivi deo zarada, kada se urade procene efekata povećanja plata i penzija na budžet i primene novih mera za povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„U ovom trenutku računamo fiskalne efekte eventualnog povećanja minimalne cene rada kao i povećanja plata i penzija i najvažnijih infrastrukturnih projekata planiranih za 2018. godinu“, kazala je Brnabićeva novinarima posle sastanka sa članovima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ona je istakla da će se na osnovu procene tih efekata na budžet znati da li je moguće smanjenje poreza, odnosno povećanje neoporezivog dela plata.

Dodala je da su mere za povećanje BDP-a spremne, ali da se procenuju njihovi efekti na ukupne ekonomske reforme.

Komentarišući postupanje Vlade u zaštiti Agrokorovih firmi u Srbiji, premijerka je rekla da se radi sve da njihovo poslovanje ostane stabilno i da se u saradnji s Narodnom bankom Srbije zaštite dobavljači i cela privreda.

„Mislim da smo u tome uspešni. Važno je da se kapital srpskih firmi u sastavu Agrokora ne odliva iz Srbije“, rekla je Ana Brnabić.

Ona najavila da će na inicijativu privrednika biti održati još jedan sastanak sa članovima NALED-a na kojem će se razgovarati o monetarnoj politici, odnosno o jakom dinaru.

„Mišljenja o jakom dinaru su podeljena, nekima odgovara, a nekima ne, u zavisnost od toga da li su uvoznici ili izvoznici. Videćemo koje je najbolje rešenje koje će ekonomsku politiku Srbije da učiniti jačom“, rekla je Brnabić.

Istakla je da su prioriteti Vlade Srbije reforma obrazovanja i digitalizacija koja će omogućiti da u budućnosti Srbija ima održiv i dinamičan rast privrede.

„Tri najvažnija stuba su ekonomske reforme, reforma javne uprave koja će omogućiti efikasniju administraciju, i vladavina prava“, ocenila je premijerka.

Naglasila je da je pored toga za Srbiju važno pristupanje EU i regionalna stabilnost jer, kako je rekla, bez povezivanja država nema dugoročne stabilnosti Srbije.

Sa članovia NALED-a premijerka je danas razgovarala i o sivoj ekonomiji i boljoj poziciji Srbije na Duing biznis listi Svetske banke na kojoj se ocenjuju države po uslovima poslovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)