U trendu

Brodnjak: NLB Grupa prepoznaje investicione kapacitete Srbije

BEOGRAD – NLB Grupa prepoznaje investicione kapacitete Srbije, zbog čega će nastaviti sa ulaganjima, kako bi se mladi i talentovani ljudi zadržali u zemlji i regionu, poručio je danas direktor NLB grupe Blaž Brodnjak na konferenciji održanoj povodom Dana NLB investitora.

On je Tanjugu rekao da su na današnjem Danu NLB investitora učestvovali investitori iz celog sveta – SAD, Skandinavije, zapadne Evrope i Azije, te da su na taj nači dobili mnogo veći uvid u to koji su potencijali Beograda, Srbije, ali i čitavog regiona.

Naglasio je da je NLB Grupa još pre nekoliko godina shvatila dinamiku razvoja ekonomije u Srbiji, kao i investicione kapacitete koje naša zemlja nudi.

„Mi smo pre nekoliko godina jasno razumeli dinamiku razvoja srpske ekonomije, taj neki pragmatzam sa ekonomskim politikama koje su jako povoljne za strani kapital. Nije slučajno da je Srbija u poslednje četiri godine među najačim primateljima stranih neposrednih investicija na planeti“, kazao je Brodnjak.

Najavio je da će NLB Grupa nastaviti sa ulaganjima i dodao da današnji ivent upravo dokazuje trend koji će slediti njegova Grupacija, jer je na njemu prisustvovala čitava uprava NLB Grupe iz Ljubljane.

Podsetio je da je juče održana i prva sednica Nadzornog odbora grupacije po prvi put u istoriji van LJubljane, čime se, kaže, šalje jasna poruka Beogradu i Srbiji, „da dalja ulaganja shvatamo jako ozbiljno“.

Brodnjak je istakao da njegova kompanija beleži snažan rast u poslovanju sa privredom i stanovništvom u Srbiji.

„Sklopili smo nekoliko veoma značajnih transakcija, rastemo i ritejlu, keš kreditima, stambembenim kreditima, a raste i tržišno učešće, iako je NLB Grupa bila u procesu teške integracije sa Komercijalnom bankom“, kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je integracija završena za manje od 12 meseci bez bilo kakve greške i pritužbe klijenata.

„Banka posluje od 4. maja od kako je NLB Komercijlna banka, formalno od 30. aprila, i već sad smo u poziciji da se fokusiramo na klijente, njihovo iskustvo i posao“, istakao je Brodnjak.

Poručio je da je njegova banka na raspolaganju za nove infrastrukturne projekte i stambenu gradnju.

Kaže da su prioritet njegove kompanije stambeni krediti, jer se na taj način neguje porodica i stimulišu mladi da ostanu u zemlji.

Brodnjak je naglasio da NLB Komercijalna Banka raspolaže sa kapacitetom čitave Grupacije, a ne samo sa kapacitetom iz Srbije.

Predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković naveo je da je u prva tri meseca, u periodu integracija, banka porasla 160 miliona evra u kreditima.

Istakao je da banka pokriva više segmenata od velikih korporativnih klijenata, preko agra, gde ima 30 odsto tržišnog učešća, do jedinstvenog konkursa za organik proizvođače, kojim se podstiče organska proizvodnja.

„Lideri smo u subvencionisanju kredita poljoprivredi, ali pored toga važno je i to da 30.000 dinara poklanjamo ljudima u okviru stambenih aktivnosti za opremanje stanova. Fokusirani smo na mlade ljude, na održivost proizvodnje i na sve one stvari koje će zadržati mlade ljude u našoj zemlji i regionu“, rekao je Vuković.

Podsetio je da za kupovinu prvog stana država daje 10 odsto učešća za kredite, dok banka obezbeđuje niže kamatne stope i poklanja oko 300 evra za opremanje.

Takođe, Vuković je najavio da će NLB Komercijalna banka i NLB Grupa u narednom periodu lansirati zelene kredite, odnosno kredite za obnovljive izvore energije, kako za stanovništvo, tako i za privredu u Srbiji i regionu.

„Za tri meseca uz integraciju koju smo uradili radimo i dosta stvari na tome da poboljšamo život usredini u kojoj radimo“, rekao je Vuković Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.