U trendu

Brodnjak: Pripremili smo dosta pogodnosti za klijente

LJUBLJANA – Narednih dana biće predstavljen takozvani paket dobrodošlice, sa nizom pogodnosti za postojeće, ali i nove klijente, kaže u razgovoru za Tanjug Blaž Brodnjak, predsednik NLB grupe koja je krajem prošle godine kupila Komercijalnu banku.
On navodi da će paket, između ostalog, uključivati besplatnu upotrebu zajedničkih bankomata u celoj NLB grupi.
„To konkretno znači, da klijenti iz Srbije mogu bez provizije da podižu novac na bankomatima članica NLB grupe, uključujući i Komercijalnu banku, na svim tržištima na kojima poslujemo, dakle u svim zemljama bivše Jugoslavije, izuzev Hrvatske“, pojašnjava Brodnjak i dodaje da će klijenti moći da koriste više od 1.400 bankomata u celom regionu bez provizije.
Kada je reč o drugim pogodnostima, predsednik NLB grupe, kaže da će klijentima biti obezbeđeni povoljni gotovinski i stambeni krediti bez naknade, kao i paket računa za nove klijente bez naknade za održavanje do kraja juna.

„Osim toga, za naše klijente unutar NLB grupe omogućavamo i međunarodna plaćanja za pravna lica po fiksnoj tarifi od pet evra. Nastojaćemo da to što brže omogućimo i klijentima Komercijalne banke“, navodi Brodnjak.

Plan je i da se u drugom kvartalu i u Srbiji pokrene projekat Okvir pomoći, kojim će se lokalne domaće kompanije i poljoprivrednici podržavati znanjem, uslugama, stručnom pomoći i reklamnim prostorom.

Brodnjak ističe da su u NLB grupi izuzetno zadovoljni i ponosni kupovinom Komercijalne banke i da je Srbija pored Slovenije sada najbitnije i najperspektivnije tržiste za ovu grupu.
„NLB je zajedno sa Komercijalnom bankom postala treća najveća bankarska institucija u Srbiji, a naše trzišno učešće je sada veće od 10 odsto na teritoriji nekadašnje zajedničke zemlje, nismo prisutni samo u Hrvatskoj“, navodi sagovornik Tanjuga.

NLB grupa je iskazala nameru da kupi i preostalih 16,77 odsto akcija Komercijalne banke koje nisu u njenom vlasništvu.

Ponudu za preuzimanje preostalih običnih i preferencijalnih akcija Komercijalne banke, NLB grupa je, prema rečima njenog predsednika, objavila 10. marta i obavezala se da plati 3.315,47 dinara po jednoj akciji za obične akcije sa pravom glasa i 934,72 dinara po jednoj akciji za preferencijalne akcije.

„Ponuda se zatvara 9. aprila ove godine. Mislimo da je ponuda koja je upućena manjinskim akcionarima Komercijalne banke korektna, jer je po toj ceni prodat i kontrolni paket države“, kaže on.

Navodi i da NLB grupa nije bila obavezna da objavi ponudu za preuzimanje svih preostalih akcija, ali je odlučila da tako uradi zbog, kako kaže, jasne ambicije da radi transparentno i pošteno sa svim ključnim javnostima, sa zaposlenima, klijentima i naravno akcionarima“.
Na pitanje da li očekuju dalji rast akcija NLB Komercijalne banke, Brodnjak kaže da to ne može da komentariše u ovom trenutku.

Dodaje da je NLB grupa ponudila značajnu premiju na cene akcija uporedivih banaka, koja istovremeno predstavlja premiju i na prosečnu, ponderisanu cenu u 2020. godini.

„Takođe moramo imati na umu da se zbog epidemije stanje još nije sasvim stabilizovalo, a prognoze su i dalje neizvesne“.

Prema njegovim rečima, sada je fokus na što bržoj potpunoj integraciji Komercijalne banke u NLB Grupu, što bi trebalo da se završi najdalje u prvoj polovini sledeće godine, a paralelno s tim, pokrenuće se aktivnosti usmerene na razvoj digitalnih kanala banke.

„Želimo da za nekoliko godina većinu standardnih usluga građani mogu završavati preko telefona i bez dolaska u poslovnice banke“, kaže on.

Ističe da će za neke usluge kada je, na primer, potreban profesionalan i pouzdan savet oko stambenih kredita, dugoročne štednje, ulaganja u investicione fondove, kompleksnija osiguranja i drugo, ipak i dalje biti neophodno doći u poslovnicu banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.