U trendu

Broj milionera u svetu porastao za 920.000

Broj dolarskih milionera porastao je prošle godine u svetu za 920.000 i dostigao rekordnu cifru od 14.6 miliona ljudi, pokazala je godišnja studija konsultantske kuće Kapdžemini i finansijske institucije za upravljanje imovinom Kraljevske banke Kanade (RBC).

To je, kako se navodi, šesta uzastopna godina rasta broja milionera, a uzrok je rast vrednosti akcija u nekoliko ključnih zemalja.
Najveći porast broja milionera u većim zemljama zabeležen je u Indiji, gde je porastao za 26 odsto. Ukupan broj milionera u Indiji još uvek je relativno mali u odnosu na broj stanovnika, sa 198.000, ali ona ubrzano sustiže Italiju, čijih 219.000 državljana poseduje više od milion dolara.

Više od trećine novopečenih milionera, 345.000, živi u SAD, gde je zabeležen i najveći rast indeksa na berzi. U SAD sada ima 4,4 miliona dolarskih milionera, a sledi Japan sa 2,5 miliona. Na trećem mestu je Nemačka sa 1,1 milionerom, a na četvrtom druga po veličini svetska ekonomija, Kina sa 890.000.

Prema podacima iz izveštaja, i ukupna imovina milionera širom sveta dostigla je rekordni iznos od 56 biliona dolara.

Najbogatiji među bogatima, oni čije bogatstvo iznosi 30 miliona dolara i više, čine svega jedan odsto od ukupnog broja milionera, ali u svojim rukama drže 35 posto tih 56 biliona.

Ipak, u izveštaju se ocenjuje da je prošle godine bilo teže postati milioner, pošto je na mnogim berzama u Evropi i Latinskoj Americi zabeležen slab porast, a na nekima čak i pad vrednosti akcija. Prošlogodišnji porast broja milionera od sedam odsto svega je polovina od stope rasta koja je zebeležena godinu dana ranije.

Izveštaj je zasnovan na praćenju neto imovine pojedinaca, pri čemu se imovinom smatraju akcije, obveznice i gotovina, ali ne i osnovna nekretnina u kojoj neka osoba živi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar