U trendu

Broj zahteva za stečaj u EU porastao 2,2% u drugom kvartalu

LUKSEMBURG – Broj prijava za stečaj u Evropskoj uniji porastao je za 2,2 odsto u periodu april-jun 2022. godine, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke agencije Evrostat.

„Prema desezoniranim podacima, broj zahetav za proglašenje stečaja u drugom kvartalu 2022. godine porastao je za 2,2 odsto u EU i za 2,5 odsto u evrozoni u odnosu na prvo tromesečje”, piše u izveštaju agencije, bez navođenja brojki u apsolutnom iznosu.

Prema Evrostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom.

Letonija je zabeležila najveći rast prijava u izveštajnog perioda, pri čemu je broj preduzeća koja su podnela zahtev za stečaj skočio za 74,4 posto. Sledi Belgija, koja je zabeležila rast od 14,7 procenata, i Danska (11,9%), prenosi Raša tudej.

Evrostat navodi da su u tom perioda zahteve za stečaj podnosile kompanije iz skoro svih privrednih sektora EU. U poređenju sa periodom pre pandemije kovid-19, posebno je povećan broj prijava u delatnostima transporta, skladištenja, smeštaja, i pripremi u služenju hrane.

Objava stečaja podrazumeva sudsku proceduru nad platežno nesposobnim poslovnim subjektom, putem njegovog bankrota ili reorganizacije, a u cilju namirenja poverilaca. Stečaj ne dovodi uvek do prestanka poslovanja kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar