U trendu

Broker: Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke

Beogradska berza donela je danas odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od sutra obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti ‘koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti'“, navedeno je u saopštenju.

U petak protekle nedelje Beogradska berza obustavila je trgovanje prioritetnim akcijama Komercijalne banke iz istih razloga.

Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrdjena cena za prioritetne akcije.

„Sama banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar