U trendu

Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio dva odsto

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, na Beogradskoj berzi skočio je protekle nedelje dva odsto, na 905,6 poena, što je najviši nivo u protekla tri meseca, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je, kako je navedeno, 151,9 miliona dinara (1,3 miliona evra).

Najviše se trgovalo akcijom Naftne industrije Srbije (NIS), uglavnom po ceni od 730 dinara, a vrednost prometa iznosila je 20,6 miliona dinara.

Cena sirove nafte protekle sedmice porasla je za oko četiri odsto, pa je nafta tipa „brent“ koštala iznad 94 dolara po barelu, što je 10-omesečni maksimum. Taj zamajac za poslovne rezultate biće donekle neutralisan višim akcizama za oko osam odsto, koje će stupiti na snagu od 1. oktobra.

Akcije Dunav osiguranja blago su porasle, na 989 dinara, uz promet od 3,5 miliona dinara.

Uzlazni trend su imale akcije Messer Tehnogasa koje su prodavane po ceni od 17.200 dinara, ali je promet bio svega 0,7 miliona dinara. Te akcije su za sedam dana skočile 6,8 odsto, a za poslednjih mesec dana oko 30 odsto.

Cena prioritetne akcije Philip Morris-a porasla je 4,2 odsto, na 7.785 dinara, a u protekli utorak su izjednačile istorijski maksimum od 7.800 dinara. Vlasnici tih hartija dobili su ove godine dividendu od 588,3 dinara po akciji, što je prinos od 7,6 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar