U trendu

Brose dao Masinskom fakultetu 3D stampac najnovije generacij

BEOGRAD – Nemačka kompanija Brose donirala je Katedri za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu 3D štampač najnovije generacije – Builder Extreme 3000 PRO.

Štampač je vredan više od 35.000 evra, a omogućiće funkcionalnije i praktično obrazovanje budućih mašinskih inženjera i dodatno proširiti saradnju kompanije Brose i Mašinskog fakulteta.

Svečana primopredaja i simbolično puštanje u rad 3D štampaca Builder Extreme 3000 PRO najavljeno je za 8. april u Zavodu za mašine i alate na Mašinskom fakultetu u Beogradu, saopštio je Mašinski fakultet.

3D štampač Extreme 3000 PRO je zasnovan na tehnologiji FFF (Fused Filament Fabrication) i ima izuzetno veliku zapreminu radnog prostora, što omogućava izradu delova velikog formata u jednom komadu i to do dimenzija 1100x1100x820 mm.

Štampač je dizajniran tako da omogućava lak pristup ploči za izradu sa obe strane, uklanjanjem bočnih panela.

Uređaj poseduje i tri različita prečnika mlaznica (0,4, 0,8 i 1,2 mm) što omogućava da se kvalitet štampe i vreme izrade optimizuju u skladu sa specifičnim potrebama.

Extreme 3000 PRO ima mogućnost povezivanja putem USB, Wi-Fi i Ethernet-a, a ugrađena kamera omogućava uživo nadgledanje procesa izrade putem desktop ili mobilnog uređaja.

Mašinski fakultet u Beogradu, više od godinu dana uspešno sarađuje sa kompanijom Brose.

Ranije potpisanim Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji stvoren je okvir za saradnju kroz različite vidove obuka i nastave, kao i za aktivnu profesionalnu saradnju i razmenu znanja.

Tome su u velikoj meri doprineli kvalitet studija i istraživanja na Mašinskom fakultetu, kao i fleksibilan pristup obrazovanju i obuci budućih inženjera mašinstva.

Kompanija Brose, koja je u porodičnom vlasništvu, četvrti je po veličini proizvođač auto-delova u svetu i bavi se razvojem i proizvodnjom mehatronickih sistema za automobilska vrata i sedišta, kao i električnih motora i elektronike.

Svaki drugi novi automobil na svetu opremljen je sa najmanje jednim Brose proizvodom.

Posluje u 24 zemlje, na 64 lokacije i ima više od 25.000 radnika.

Izgradnja razvojnog i proizvodnog centra kompanije Brose u Pančevu počela je u martu 2020. godine, a već u julu 2021. godine puštena je u rad prva proizvodna linija za električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku.

Kompanija u narednom periodu planira da zaposli oko 1.100 zaposlenih u svim oblastima.

Do 2025. plan je da se u Razvojnom centru zaposli oko 200 inženjera, koji će razvijati nove proizvode za električna vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.