U trendu

Bruto inostrani dug Hrvatske 79,4 posto BDP-a

ZAGREB – Bruto inostrani dug Hrvatske iznosio je na kraju septembra 2021. godine 44,1 milijardu evra, što čini 79,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je danas Hrvatska narodna banka (HNB).

„Udeo bruto inostranog duga u BDP-u poboljšao se sa 84,5 posto na kraju juna 2021. na 79,4 posto na kraju septembra zbog blagog smanjenja dužničkih obaveza domaćih sektora i rasta nominalnog BDP-a“, naveli su analitičari HNB-a u komentaru, prenela je agencija Hina.

Prema podacima, bruto inostrani dug je krajem septembra bio za 200 miliona evra manji nego krajem juna, zahvaljujući smanjenju duga svih domaćih sektora osim centralne banke, čiji se dug povećao za 1,2 milijarde evra po osnovu dodeljenih specijalnih prava vučenja Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i rasta obima repo poslova, objašnjava se u saopštenju HNB-a.

Po podacima iz tablica HNB-a, bruto inostrani dug je u septembru bio za 967 miliona evra ili 2,14 posto manji nego u avgustu, dok je u odnosu na isti mesec 2020. godine porastao za 3,1 milijardu evra ili za 7,5 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar