U trendu

Bruto inostrani dug Hrvatske premašiće 85% BDP-a ove godine

ZAGREB – Analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) predviđaju da će bruto inostrani dug Hrvatske do kraja 2020. premašiti 85 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), na šta će najviše uticati privredni pad te zemlje.

S pogoršanjem na računima platnog bilansa i s rastom ino duga zaustavljen je dugoročni trend smanjenja spoljne neravnoteža Hrvatske, navodi se u analizi RBA, a prenosi portal Seebiz.

Prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto spoljni dug je krajem avgusta iznosio 41,1 milijardu evra, što je za 216,6 miliona ili za 0,5 procenata više u odnosu na kraj 2019. godine, konstatuje RBA.

Dalje se napominje da je snažan pad ekonomske aktivnosti uticao na povećanje relativnog pokazatelja eksterne zaduženosti do nivoa od gotovo 80 odsto BDP-a na kraju prve polovine 2020.

Analitičari RBA ukazuju da je rast spoljnog duga najvećim delom posledica zaduživanja centralne države, odnosno transakcija na sekundarnom tržištu, pri čemu su strani investitori otkupili deo državnih obveznica od domaćih poverilaca.

U tom kontekstu, upozoravaju oni, pojačavaju se rizici u pogledu spoljne pozicije Hrvatske, što otvara, kako kažu, „pitanje stabilnosti i zadržavanja kreditnog rejtinga u investicionom razredu“.

„Očekujemo da će Hrvatska, podržana i nastavkom ekspanzivnih monetarnih politika vodećih centralnih banaka nastavati da izmiruje svoje inostrane obaveze uz povoljne uslove financiranja. S početkom oporavka u godini pred nama i poboljšanjem odnosa sa inostranstvom očekujemo i smanjenje bruto spoljnog duga u apsolutnom i relativnom iznosu“, zaključuje se u analizi RBA

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar