U trendu

Bruto spoljni dug Bugarske porastao na 37,6 milijardi evra

SOFIJA – Bruto spoljni dug Bugarske iznosio je na kraju marta ove godine 37,6 milijardi evra, što je porast od 6,4 procenta u odnosu na isti mesec 2020, saopštila je danas centralna banka.

Bruto inostrani dug je na kraju marta odgovarao iznosu od 58,3 odsto prognoziranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2021. godinu, navodi se u saopštenju Bugarske narodne banke, a prenosi portal Seenews.com.

Bugarska novinska agencija, BTA, istovremeno javlja da je prelazni ministar finansija Asen Vasilev izjavio danas da u maju postoje ozbiljni problemi u budžetu zemlje i da treba naći novac za preduzeća, zdravstveni sektor i penzije.

On je, na redovnom brifingu za novinare, rekao da je prethodna vlada odobrila dodatnu potrošnju od 1,16 milijardi leva (595 miliona evra) iznad iznosa koji je bio planiran budžetom, ocenivši da je trebalo da izvrši rebalans početkom maja „umesto da povlači novac iz drugih budžetskih stavki“ za podmirivanje potreba uzrokovanih pandemijom.

Vasilev je najavio da će budžet biti restrukturiran u iznosu od 810 miliona leva (414 miliona evra), pri čemu najveći deo te sume čine kapitalni izdaci i drugi budžetski rashodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.