Brza pruga BGD-Budimpešta najveći infrastruk. projekat u JIE

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa delegacijom kineske kompanije „Čajna rejlvej signal end komjunikejšen kompani“ (CRSC) o realizaciji projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte i drugim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju.

Mihajlovićeva je u razgovoru sa članovima delegacije, koju je predvodio Žu Žilijang, predsednik Upravnog odbora CRSC-a, istakla da Srbija i NR Kina imaju veoma dobru bilateralnu saradnju, posebno na velikim infrastrukturnim projektima, zahvaljujući odličnim prijateljskim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Zajedno gradimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte, najveći infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi. Ovo je veoma važan projekat za Srbiju, jer prvi put da gradimo prugu kojom će se voziti 200 km na sat“, rekla je Mihajlovićeva.

„Nesporno je da imate ogromno znanje i iskustvo u razvoju i opremanju brzih pruga, i sigurna sam da ćete primeniti najsavremenije tehnologije u realizaciji ovog projekta i da će sve biti realizovano na vreme“, dodal je ona.

Žu Žilijang izrazio je zahvalnost potpredsednici Vlade na podršci koju pruža u realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, istakavši da je CRSC jedna od vodećih kompanija u NR Kini u razvoju sistema za kontrolu železničkog saobraćaja.

On je takođe izrazio uverenje da će sve biti realizovano u skladu sa najvišim standardima, s obzirom na to da ova kompanija poseduje tehnologiju i sertifikate u skladu sa evropskim propisima, navodi se u saopštenju Ministartsva građevinarstva.

CRSC je podizvođač kineskog konzorcijuma CRIC-ČČ za signalno-sigurnosne, kontrolne i telekomunikacione radove i isporuku opreme za ova postrojenja na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.