U trendu

Budimović: Nema realnih razoga da dođe do poskupljenja mesa

BEOGRAD – Nema realnih razloga da dođe do poskupljena svinjetine i piletine, građani ne treba da brinu jer su uslovi proizvodnje ostali isti, izjavio je danas sekretar Udruženja za stočarstvo Nenad Budimović.

„Nema realnih razloga da dođe do poskupljenja, uslovi proizvodnje su u potpunosti isti, ovo je inicijativa pokrenuta pre četiri-pet meseci ka ministarstvima i Vladi, a došla je od primarnih proizvođača farmera i klanično-prerađivačke industrije“, rekao je Budimirović za Tanjug na pitanje da li to znači da će svinjetina i piletina poskupeti kada cene nisu ograničene.

Budimirović je ocenio da su uslovi proizvodnje ostali isti i naglasio da je čak i kukuruz pojeftinio kao osnovna komponenta hrane za životinje, ali je dodao da ćemo videti kako će se odvijati situacija i da treba analizirati šta će biti.

Predsednik Udruženja je naglasio da nema potrebe za brigu građana i ponovio da se uslovi proizvodnje nisu promenili, dodajući da uskoro počinje i uskršnji post, koji će uticati na smanjenje potrošnje mesa.

„Niko u tržišnom lancu farmeri, klaničari, trgovci ne dobijaju ako se cena poveća i roba stoji na rafovima“, rekao je on.

Na pitanje šta je postignuto ograničenjem cena mesa odgovorio je da je Uredba dala rezultate.

„Uredba ima za cilj da u kratkom periodu reguliše tržišne oscilacije, dala je efekta, ali one nisu metod i model za dugoročno rešenje, pogotovo u stočarskoj proizvodnji koja je zahtevna i živa proizvodnja“, rekao je on i dodao da paralelno sa tim interventnim uredbama i pravnim aktima mora da ide i regulisanje proizvodnje.

Na pitanje da li će biti potrebe za novim uredbama kaže da je vrlo teško reći da li će biti potrebe i naglašava da zato i treba da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju.
Budimović podseća da je cena svinja i svinjskog mesa u Evropi u porastu, da je smanjena ponuda jer su mnoge evropske države odustale od proizvodnje jer ide na račun ekologije.

Hteli su, kako kaže, da izmeste tu prljavu proizvodnju, a nakon kovida je došla situacija sa Ukrajinom i skok cene kukuruza, zbog čega će, navodi Budimović, svinjskog mesa u Evropi biti manje.

Prema njegovim rečima, treba pomenuti i Kinu koja je povukla velike količine svinjskog mesa, kao i afričku kugu svinja, koja je veoma raširena kao bolest životinja.

Vlada Srbije je promenila Uredbu kojom su propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na cene svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata i krmenadle sa kostima, kao i celog trupa pileta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar