U trendu

Budimović: Strateško opredeljenje države da poveća stočni fond odlična vest

BEOGRAD – Sekretar Udruženja za stočarstvo Nenad Budimović ocenio je danas kao odličnu i pravu vest najavu ministarke poljoprivrede da je strateško opredeljenje države da poveća stočni fond i naglasio da će Udruženje, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, biti dobar partner u realizaciji te važne inicijative.

„Stočarstvo se odvija pod vedrim nebom i traži anagažovanje 24 časa, te je veoma teško postići količinu za proizvodnju mesa, jaja …“, rekao je Budimirović za Tanjug.

Naglasio je da je neophodno da se radi na genetici, na zdravstvenoj bezbednosti i kvalitetu prozivoda kako bismo imali kvalitetnu sirovinu.

„Imamo procenu koje su količine potrebne za sopstvenu proizvodnju, a šta treba raditi za tržišne viškove. Potrebno nam je najmanje 100.000 umatičenih krmača koje bi dale 2,5 miliona prasadi za tov, mora se ići na podršku farmerima u primarnoj prozivodnji“, rekao je Budimirović.

Na pitanje koji su glavni problemi stočara, kako pomoći farmerima i da li postoji sistemsko rešenje, naglasio je da na njemu treba raditi.

„Potrebno je da imamo matično stado, bez obzira da li je reč o mesu ili mleku, koje obezbeđuje određenu količinu, da hrana za životinje bude u potpunosti iskorišćena, da imamo dužinu vegetacionog perioda“, rekao je Budimović i ocenio da je proizvodnja mleka najzahtevniji proces.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je juče da će opredeljenje države u ovoj godini biti povećanje stočnog fonda, kao i pokretanje e-Agrara koji će pomoći poljoprivrednicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar