U trendu

Budimović: Svinjetina i piletina neće poskupeti, povećati stočni fond

BEOGRAD -To što zbog izmenjene uredbe od strane Vlada Srbije određene cene svinjskog i pilećeg mesa više nisu ograničene, prema mišljenju sekretara Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenada Budimovića neće dovesti do poskupljenja svinjetine i piletine.

„Nema realnih razloga da poskupe ove vrste mesa, jer su uslovi proizvodnje ostali isti, čak je i kukuruz kao osnovna komponenta hrane za životinje pojeftinio, ali videćemo kako će se odvijati situacija u narednih četiri-pet meseci“, rekao je on za Tanjug.

Istakao je da bi valjalo uzeti u obzir i da će se za vreme predstojećeg uskršnjeg posta potrošnja mesa smanjiti, a kao glavni razlog zbog čega smatra da meso neće poskupeti naveo je da niko u tržišnom lancu farmeri, klaničari, trgovci ne dobija ako se cena poveća, a roba stoji u rafovima.

Ocenio je da je uredba o ograničenju cena mesa poslužila da se u kratkom vremenskom periodu regulišu tržišne oscilacije, ali da uredbe nisu metod i model za dugoročno rešenje.

To, dodao je, važi pogotovu u stočarskoj proizvodnji koja je vrlo zahtevna i živa i gde paralelno sa interventnim uredbama mora da se reguliše i uredi proizvodnja.

Budimović je istakao da je smanjen broj svinja i količina svinjskog mesa u Evropi, a samim tim i ponuda svinjskog mesa jer su mnoge evropske države u poslednjih godinu dana iz ekoloških razloga odustale od ove proizvodnje.

„Hteli su da izmeste, da tako kažemo, prljavu proizvodnju ali dogodio se prvo kovid, a posle i ekonomsko-politička situacija sa Ukrajinom, zatim skok cene kukuruza i sada imamo situaciju da je svinjskog mesa na tržištu u Evropi manje“, rekao je on.

Kao važne elemente za stanje svinskog mesa u Evropi, naveo je i to što je Kina povukla izuzetno velike količine svinjskog mesa, kao i situaciju sa afričkom kugom svinja koja je vrlo raširena bolest.

On je nedavnu izjavu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će povećanje stočnog fonda biti strateško opredeljenje države u ovoj godini ocenio kao pravu vest i naglasio da će Privredna komora Srbije biti dobar partner u realizaciji ove inicijative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar