U trendu

Budućnost autoindustrije planira se i razvija u Srbiji

PANČEVO – Kompanija ZF je u istraživački razvojni centar u Pančevu uložila 35,6 miliona evra i namerava da još ulaže kako bi on bio još važniji deo naše budućnosti, izjavio je danas u Pančevu rukovodilac istraživanja i razvoja divizije E mobilnosti ove kompanije Otmar Šarer.

„Imamo više od 1.000 zaposlenih ovde i svima želim da zahvalim na uspehu koji smo postigli. Već igramo važnu ulogu na tržištu kao ZF i već smo dosta toga ostvarili. Sada vas pozivamo da to učinimo još boljim, da radimo što više za budućnost E-divizije“, rekao je Šarer na svečanosti otvaranja istraživačko-razvojnog centra kompanije ZF Srbija.

U ovom centru 200 inženjera iz Nemačke i Srbije radi na razvoju novih rešenja za hibridna i električna vozila proizvođača Mercedes, BMW i Volvo.

Generalni direktor ZF Srbije Milan Grujić rekao je da je ponosan na ono što je u Pančevu urađeno za svega tri godine od kada je ovaj deo ZF-a osnovan.

„Danas kada stojimo ovde znamo, vidimo i razumemo da je inovativna i hrabra vizija kompanije ZF donela neverovatne rezultate. Pažljivo smo planirali da ovo uradimo, uložili sva svoja znanja i resurse, obezbedili podršku da se projekat odvija neverovatnom brzinom, savladali izazove s kojima smo se susreli i nastavljamo dalje da budemo inspiratori promena u automobilskoj industriji“, naglasio je Grujić.

Dodao je da ZF Srbija predstavlja najmoderniji trend u savremenoj autoindustriji.

„Prepoznali su to naši klijenti, naši partneri, naši zapsoleni i cela divizija u okviru koje poslujemo. ZF Srbija je lokacija sa tehnološki naprednom proizvodnjom, jedinstvenim razvojno-istraživačkim centrom, a čekaju nas i neki novi projekti“, rekao je Grujić.

Istakao je da je kompanija izuzetno zadovoljna i zbog toga što menja životni i poslovni ambijent u Pančevu.

„Upravo ovaj projekat rezultat je uspešne saradnje, bezrezervne podrške i velikog prijateljstva Srbije i Nemačke, kompanije ZF i grada Pančeva. Naši ljudi, svi mi kao tim, motivisani vizijom kompanije planiramo i kreiramo budućnost“, rekao je Grujić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib pohvalio je ZF zbog toga što je u kratkom roku i u uslovima pandemije u kratkom roku izgradio impresivan razvojni centar.

„Ovo je dokaz da je Srbija sposobna da na polju razvoja i istraživanja pruži mogućnosti koje pokazuju da je e-mobilnost budućnost“, naveo je Šib.

Dodao je da je još mnogo posla pred svima da se postigne cilj dekarbonizacije, ali da se stvari kreću u dobrom pravcu.

Nemački ambasador je napomenuio kako je samo u prvih šest meseci ove godine u Nemačkoj bilo preko 727.000 električnih vozila.

„Srbija ima kvalifikovane stručnjake koji će raditi na tim projektima i koji će svoje znanje prenositi dalje institucijama u kojima se sprovodi dualno obrazovanje i fakultetima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.