U trendu

Budžet Bora veći za 29 odsto zbog rasta prihoda

Odbornici grada Bora usvojili su danas predlog odluke o rebalansu budžeta koji je u odnosu na plan iz decembra 2021. godine, veći za 29,15 odsto i iznosi 4,861 milijardu dinara.

„Jedan od razloga za rebalans je veliko ostvarenje prihoda od početka godine do 30. aprila. Najveći prihod ostvaren je na osnovu poreza na zarade, ali i naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina“, rekla je načelnica Odeljenja za budžet i finansije Zorana Gajić.

Dodala je da će najveći rashodi biti za subvencije javno-komunalnim preduzećima, i u odnosu na prethodni budžet uvećani su za 184 odsto, odnosno 668 miliona.

Za JKP Toplana opredeljeno je 500 miliona dinara, od čega 300 miliona za ugalj, a 200 za struju, Vodovod će biti subvencionisan za plaćanje struje sa 144 miliona dinara, a Zoo vrt sa 11,7 miliona, navela je ona.

Rast prihoda budžeta je ostvaren pre svega zahvaljujući privrednim aktivnostima kompanije Zidjin. Procenjuje da će do kraja godine budžet još rasti, pa postoji mogućnost da se reše istorijska dugovanja javnih preduzeća i ustanova.

Toplana za utrošenu struju duguje skoro dve milijarde dinara, a Vodovod oko 450 miliona, što ih svrstava medju najveće dužnike u Srbiji.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je optimista što se tiče poslovanja Vodovoda i mogućnosti da sam servisira dugovanja, dok je za Toplanu zaključio da je jedino rešenje izgradnja nove.

On je rekao da postoji nekoliko opcija za Toplanu, da se cene podignu za 200 odsto i potrošači isključe sa grejanja i da se time optereti energetski sistem zbog korišćenja struje, ili da se iz budžeta dotira novac i da ostanu stare cene.

Dodao je i da Grad Bor traži rešenje da subvencioniše gradjane koji se greju individualno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.