U trendu

Budžet Vojvodine za 2019. 74,4 milijardi dinara

NOVI SAD – Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović saopštio je danas da je vlada usvojila predlog budžeta pokrajine za iduću godinu u iznosu od 74,4 milijardi dinara i da očekuje da ga Pokrajinska skupština usvoji 20. decembra.

On je istakao da je održan visok nivo tzv. kapitalnih rashoda od 26 procenata, što je za gotovo dva odsto više nego ove godine.

„Ne trošimo novac za administraciju i njene troškove, nego za namene za koje građeni očekuju“, rekao je Mirović i naveo da će najveći deo novca i naredne godine, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, tamo gde se i stvara bruto domaći proizvod.

„Najveći deo novca ulaže se u infrastrukutu i opremanje zdravstvenih centara. Podetiću vas da Vlada upravlja sa 35 radnih jedinica, klinika i instituta u okviru zdravstva“, rekao je Mirović i dodao da je planirano ulaganje u poljoprivredu, kao i za programe Razvojne agencije koje daje profesionalne podsticaje domaćim kompanijama za ekonomski razvoj.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja, materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i s finansiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rešavanju stambenog pitanja i unapređenja stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

„Majke koje su nezaposlene i koje rode treće ili četvrto dete od 1. januara primaće 15.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine“, dodao je Mirović.

Kao novine u budžetu najavio je ulaganje u zaštitu životne sredine, kao što je gradnja četiri nova prečistača u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i Srbobranu.

U najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu jesu i ulaganja u izgradnju Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend“ kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Mirović je rekao i da se nastavlja sa ulaganjem u započete višegodišnje velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina, rekao je predsednik Pokrjinske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.