U trendu

Bugarska: 870 mln $ pomoći firmama zbog rasta cena energij

SOFIJA – Bugarska vlada je odobrila danas više od 1,5 milijardi leva (867 miliona dolara) u okviru četvoromesečnog paketa mera za pružanje pomoći preduzećima da se izbore sa rastom cena energije tokom zimskih meseci, izjavio je premijer Kiril Petkov.

Centristička koaliciona vlada, čiji je mandat počeo ovog meseca, saopštila je da taj program mera ima za cilj da ublaži uticaj visokih cena električne energije na industriju i preduzeća i da zaštiti toplane od visokih troškova za nabavku prirodnog gasa od decembra do kraja marta, prenosi Rojters.

„Cene struje su dostigle nove rekordne vrednosti. U narednim mesecima ćemo obezbediti podršku od preko 1,5 milijardi leva“, rekao je Petkov novinarima posle sednice vlade.

Evropski referentni indeks na tržištu veleprodaje električne energije skočio je u utorak prvi put iznad 300 evra po MWh, zbog zabrinutosti u pogledu dostupnosti gasa za elektrane tokom zimskih meseci i niske prozivodnje iz obnovljivih izvora i nuklearnih elektrana, navodi Rojters.

Prosečna cena električne energije na bugarskoj berzi struje za dan unapred iznosila je u utorak 824 leva po MWh (421,3 evra), a danas se spustila na 667 leva po MWh (341 evro).

Bugarski paket mera čeka na odobrenje Evropske komisije. Mere će se finansirati iz državnog fonda za energetsku bezbednost, iz dobiti državnih proizvođača energije i ovogodišnjih znatno boljih državnih budžetskih prihoda.

Ova balkanska zemlja je delimično kompenzovala visoke račune za struju kompanijama u oktobru i novembru. Nove mere obuhvatić nadoknadu troškova za elektrodistribucije i toplane kako bi se izbegao skok regulisanih cena energije za domaćinstva, koje su zamrznute do kraja marta, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.