U trendu

Bugarska potpisuje sporazume sa SAD i Francuskom za izgradnju 4 nuklearna bloka

SOFIJA – Bugarska će potpisati sporazume sa SAD i Francuskom za izgradnju četiri nuklearne jedinice na lokacijama u Kozloduju i Belenu.

Kako je danas prenela agencija Novinite, čeka se konačno potpisivanje inženjerinskog ugovora sa američkom kompanijom „Vestinghaus” za izgradnju dva bloka na lokaciji NE Kozloduj.

„Na isti način biće potpisan međuvladin sporazum Bugarske i Francuske o izgradnji i dva nuklearna bloka u Belenu“, saopštila je v.d. zamenika ministra energetike Elenka Božkov.

„Stiže francuski izvršni direktor za nove kapacitete „Elektrit de Frans” i sastaće se 4. aprila u Sofiji sa ministrom, a 18. aprila francuski stručnjaci iz EDF-a će posetiti i pregledati Belene“, navela je Božkov.

Ugovor sa američkom kompanijom „Vestinghaus” za isporuku svežeg nuklearnog goriva za 5. blok NE Kozloduj je na 10 godina, istakla je zamenica ministra.

Prva isporuka, kako je saopšteno, biće 2024. godine. Gorivo tek treba da bude licencirano, a izveštaji se trenutno podnose Agenciji za nuklearnu regulaciju (NRA).

Sa francuskom kompanijom Framatom potpisan je ugovor o isporuci svežeg nuklearnog goriva za 6. blok NE Kozloduj, dodala je Božkov.

„Konačan ugovor je potpisan 24. marta, a finansijski uslovi su izuzetno dobri“, naveo je ona.

I po ovom ugovoru, dodala je, predviđena je isporuka na 10 godina, a prva isporuka biće 2025. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar