U trendu

Bugarski ministri sutra sa zvanicnicima EU o ruskom gasu

SOFIJA – Rusija je zaustavila fizički protok gasa u Bugarsku zbog nespremnosti Sofije da svoje obaveze plaća u rubljama, izjavio je ministar energetike Aleksandar Nikolov, uz napomenu da će sutra posetiti Brisel zbog novonastale situacije.

Kako je najavljeno, zamenik premijera Asen Vasilev i Nikolov otputovaće u četvrtak u Brisel, kako bi sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o aktuelnoj situaciji, prenosi Rojters.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izveštava TAS S.

„Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviheno uredbom“, saopštio je Gasprom.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak, 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će, „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar