„Buknulo“ trgovanje Alfa plamom, zaustavljen pad BELEX-a

BEOGRAD – Domaće tržište akcija zabeležilo je poslednjeg dana trgovanja u ovoj sedmici odličan promet, budući da su akcije kompanije Alfa plam „planule, i to za devetocifreni iznos, a zaustavljen je i pad berzanskih indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 122,7 miliona dinara (1,04 miliona evra).

Indeks BELEX15 je praktično mirovao na 732,14 poena, i u odnosu na prošlu sedmicu je u minimalnom plusu, a zanemarljiv napredak je danas registrovao i BELEXlajn zaključivši trgovanje na nivou od 1.557,48 poena, dok je na nedeljnom nivou u padu za skoro 1,3 procenta.

Vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka, Alfa plam, istrgovan je za fantastičnih 107,7 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 32.000 dinara.

Naftna industrija Srbije se takođe zadržala na ranijem cenovnom nivou od 725 dinara i zabeležila promet od 7,2 miliona dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ bio jedini dobitnik s rastom cene od 0,1 posto na 800 dinara, uz realizaciju u iznosu od 6,5 miliona dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je ostala na ranijem nivou od 2.752 dinara, i isprometovana je za 0,5 miliona dinara, dok je preferencijalna akcija ove banke ostvarila trgovanje od 0,2 miliona dinara, ali uz pad cene od 4,8 procenata na 1.171 dinar.

Strani investitori su imali zanemarljiv udeo u ukupnom prometu na tržištu akcija od 3,21 odsto, pri čemu u kupovini 6,21 procenata, a u prodaji gotovo da nisu učestvovali.

Na Berzi danas nije trgovano državnim obveznicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.