U trendu

Bundesbanka: Moguć skok inflacije na 4,0% krajem godine

FRANKFURT – Nemačka ekonomija mogla bi da ostavi za sobom pandemiju već na jesen ako se ibrza kampanja vakcinacije i ublaže mere ograničenja aktivnosti, saopštila je danas centralna banka te zemlje.

Bundesbanka je takođe procenila da bi nemačka inflacija mogla na kratko da dostigne nivo od 4,0 procenta krajem ove godine, delom i zbog ukidanja ranije odluke o smanjenju poreza na dodatu vrednost, prenosi Rojters.

Prema oceni centralne banke, nemački bruto domaći proizvod (BDP) će verovatno zabeležiti značajn rast u ovom kvartalu, vođen industrijskom proizvodnjom i građevinastvom, a ekonomija bi na jesen mogla i da premaši na kojem je bila pre pandemije, jer aktivnost u industriji usluga takođe oživljava.

„Ako se ubrza napredak kampanje vakcinacija, postoji šansa da se mere ograničenja znatno ublaže u narednim mesecima“, navodi Bundesbanka u mesečnom izveštaju za maj.

BDP bi tada, dodaje, mogao snažno da poraste u trećem kvartalu i da na jesen pređe nivo pre krize.

U izveštaju se napominje porast cena sirovina i transporta već podiže troškove proizvođača, te da će se oni samo „preliti“ na potrošače kasnije i u ograničenoj meri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.