U trendu

Burger King u Rusiji odbio da zatvori 800 restorana

NJUJORK – Operater 800 restorana Burger Kinga u Rusiji odbio je da ih zatvori, preneli su danas zapadni mediji.

Američka kompanija Restorant Brends Internešenal saopštila je da je od ruskog partnera Aleksandra Kolobova zatražila da zatvori prodajna mesta nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali da to nije izvodljivo, prenosi CNBC.

Burger King je ušao u Rusiju preko zajedničkog preduzeća sa biznismenom Aleksandrom Kolobovim i sa kompanijama Investment Kepital Ukrajina i VTB Kepital, podružnicom velike ruske banke koja je stavljena na listu sankcija. Burger King poseduje 15 posto udela u zajedničkom preduzeću, a nijedan od partnera nema većinski udeo. Predsednik Burger Kinga, Dejvid Šir, naveo je u otvorenom pismu zaposlenima.da je kontaktirao Kolobova, koji je odgovoran za svakodnevno poslovanje i nadzor nad lancem ruskih prodajnih lokacija, te da je „zahtevao da se obustavi rad restorana Burger King u Rusiji“, što je Kolobov odbio.

„Da li bismo želeli da odmah suspendujemo sve operacije Burger Kinga u Rusiji? Da. Možemo li danas da sprovedemo obustavu rada? Ne“, napisao je on u pismu.

Šir je objasnio da „ne postoje zakonske klauzule koje nam dozvoljavaju da jednostrano promenimo ugovor ili dozvolimo bilo kom od partnera da jednostavno ode ili poništi ceo sporazum“.

Dodao je, takođe, da „nijedan ozbiljan investitor u bilo kojoj industriji na svetu ne bi pristao na dugoročne poslovne odnose sa slabim klauzulama o raskidu saradnje“.

Šir je podsetio da je Burger King objavio prošle nedelje da obustavlja svaku korporativnu podršku za svojih 800 i više franšiznih lokacija u Rusiji i dodao da je kompanija započela proces prodaju svog 15-procentnog udela u zajedničkom preduzeću, ali da će zbog uslova sporazuma povlačenje iz vlasništva potrajati neko vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.