U trendu

Čačak: Predstavljena prva štampana kuća u istocnoj Evropi

ČAČAK – Prva 3D štampana kuća u istočnoj Evropi predstavljena je danas u Naučno tehnološkom parku u Čačku.

Kuću „Proto dom“ napravila su dva čoveka za samo 21 sat i 15 minuta, koristeći inovativnu tehnologiju građevinske štampe.

Štampač mašinu projektovali su i napravili radnici firme „Natura eko“ (Natura Eco), koja posluje u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku.

Generalni direktor kompanije „Natura eko“ Nikola Rakić rekao je da ovaj poduhvat predstavlja budućnost građevinske industrije u Srbiji i svetu.

„Ideja je zasnovana 2018. godine. Građevinska industrija se svakodnevno suocava sa brojnim problemima, nesreće na radu, nedostatak kvalifikovane radne snage i ekološki problemi. Najnovija građevinska tehnologija na svetu je od 15 do 35 odsto jeftinija po kvadratu. Prednosti u odnosu na tradicionalno građene objekte su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći“, objasnio je Rakić na svečanoj promociji.

On je ukazao da je važna prednost i sama brzina gradnje, jer svi radovi na 3d štampanim kućama teku simultano, izgradnja cevi i elektro instalacije i stolarije, pa nema gubljenja vremena.

„Veoma je vazno i da je količina otpada ravna nuli, jer se unapred zna potrebna količina materijala“, rekao je Rakić.

Tehnički direktor kompanije Miloš Jovanović istakao je da su ovom tehnologijom sve tradicionalne građevinske mašine i radnici stali u jednu mašinu.

„U osnovi, štampa omogućava da ideju sprovedete u realnost bez ikakvih ograničenja koja postoje u tradicionalnom načinu gradnje. Takođe, da ne bude ekskluzivno pristupačno manjini, već svima, jer je jeftinije. Kad se napravi zid, vi u njemu već imate izolaciju i elektro instalaciju. Ostaje samo krečenje. Mašina koja štampa je u stvari celo jedno gradolišti. Sve skele, svi radnici, sve građevinske mašine, prebačene su u jednu mašinu“, kazao je Jovanović.

On je napomenuo da oni ne koriste materijale sa hemijskim aditivima, već biocide što ovu tehnologiju čini „zelenom“.

„Natura eko“ je svoju tehnologiju razvijala u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku, uz pomoć države, lokalne samouprave i brojnih privrednika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je država stvorila uslove da se jedan ovakav projekat realizuje i da je potpisan ugovor sa Vladom Republike Srbije o proširenju kapaciteta Naučno tehnološkog parka u Čačku.

„Ovo je istorijski dan za Čačak i Srbiju. Kada smo pre dve i po godine pričali na ovu temu meni je delovala nestvarno. Ali, stvorili smo uslove i došli smo do sinteze digitalizacije i građevinarstva. Naučno tehnološki park u sistemu naučno tehnoloških parkova Srbije, država i grad stvorili su uslove da se ovo desi. Takođe, država je donela odluku o pribavljanju parcele od jednog hektara u vlasništvo NTP-a, za proširenje njegovih kapaciteta koji su popunjeni 90 odsto“, naglasio je Todorović.

Plan firme „Natura eco“ je komercijalizacija tehnologije građevinskih štampača, a potpisani su ugovori za izgradnju 75 štampanih objekata u narednoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar