U trendu

Cadez: Brzo ukljucivanje u trziste EU snazan podsticaj za ZB

BEOGRAD – Privrede Zapadnog Balkana tesno su povezane sa Evropskom unijom, a što skorije uključivanje ovog regiona u jedinstveno tržište Unije bio bi snažan podsticaj boljem poslovanju i jačanju konkurentnosti naših kompanija i ekonomija, rekao je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je na godišnjem onlajn sastanku sa predsednicima privrednih komora Austrije, Slovačke, Italije, Hrvatske i drugih podsetio na predlog poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u EU kroz stvaranje evropske ekonomske zajednice jugoistočne Evrope i ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu, saopštila je PKS.

To bi, po mišljenju Čadeža, donelo velike koristi privredama Zapadnog Balkana, ali i EU.

Predsednik PKS ističe da je Evropska unija glavni spoljnotrgovinski partner Srbiji gde odlazi 75 odsto srpskog izvoza, da su ekonomije kompatibilne i tesno povezane kao i da dele rizike i izazove kao što su energetska kriza, rast cena hrane, sirovina, inflacije…

Mihailo Vesović, direktor sektora za internacionalizaciju PKS, podsetio je da je Srbija u turbuletnim vremenima održala makroekonomsku stabilnost, zaposlenost i nivo investicija.

Dodaje da je PKS bila snažna podrška privredi kako tokom pandemije tako i danas u vreme ukrajinske krize.

„Odmah po početku krize u Ukrajini, pokrenuli smo info servis za privredu, uspeli smo da izvučemo veliki broj vozača i kamiona koji su se zatekli u Ukrajini krajem februara. Svakodnevno pružamo važne informacije kompanijama od situacije na graničnim prelazima do finansijskih analiza“, rekao je Vesović.

Naš prioritet je, kako je rekao, da pomognemo kompanijama da se pozicioniraju i na novim tržištima kao što su Bliski istok i Severna Afrika, a cilj nam je potpisivanje što više sporazuma o slobodnoj trgovini sa što više država kako plasman naših proizvoda ne bi bio opterećen visokim cariskim dažbinama.

Ocenjujući da se Evropa nalazi u velikoj krizi, Luk Frajden, predsednik Unije evropskih komora- Euroćambers ukazao je je da su potrebne strukturne mere i subvencije kako bi se kompanijama pomoglo da prevaziđu probleme u poslovanju.

Poručuje da je neophodna saradnja privrednih komora i poslovnih zajednica jer samo zajedničkim aktivnostima mogu da se prevaziđu izazovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.