U trendu

Cadez ponovo izabran za clana borda direktora Evrokomore

BEOGRAD – Na današnjem zasedanju Generalne skupštine Evrokomora, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, četvrti put je izabran za člana Borda direktora ove poslovne asocijacije, saopšteno je iz PKS.
Reč je o najvećoj evropskoj poslovnoj asocijaciji koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

„Novo rukovodstvo Evrokomora, na čelu sa danas izabranim predsednikom Lukom Fridenom iz luksemburške komore, već na početku mandata očekuje najsloženiji zadatak od izbijanja pandemije. On podrazumeva da se ujedini evropska poslovna zajednica i u direktnoj komunikaciji sa briselskim institucijama inicira promena politike i regulative i donošenje mera kako bi EU što brže ponudila odgovor na realnu pretnju po produktivnost i konkurentnost privrede izazvanu energetskom krizom i rastom sirovina na svetskom tržištu“, rekao je Čadež, koji je i predsednik zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana.

Dodao je da je pred Evrokomorom i izazov da kroz komorsku mrežu što snažnije podrži kompanije članice, posebno mala i srednja preduzeća, da se što brže prilagode novim okolnostima.

Naveo je da je utoliko veća i njegova lična odgovornost kao člana najvišeg rukovodstva Evrokomora, koopredsedavajućeg Odboru za zajedničko tržište i predsedavajućeg Digitalnom mrežom.

Prema njegovim rečima četvrti mandat nije samo još jedno priznanje za dosadašnji lični i doprinos Privedne komore u radu Evrokomore, već je, u ovom trenutku, posebno značajno za ceo region Zapadni Balkan.

„Pružena nam je prilika da u ovom mandatu završimo veliki posao, započet u proteklom periodu, da realizujemo inicijative Evropskoj komisiji na kojima smo, uz veliku podršku evropske privrede, Evrokomore i dosadašnjeg predsednika Kristofa Lajtla, insistirali u proteklom periodu“, rekao je Čadež.

Istakao je i da privredi regiona treba omogućiti da sa manje prepreka i troškova posluje sa Evropskom unijom.

Takođe i da se obezbedi inkluzivno proširenje, kako bi naši privrednici, i pre punopravnog članstva, dobili isti tretman kao i kompanije iz EU, u oblastima u kojima ispunimo evropske standarde i harmonizujemo pravila.

Predsednik PKS je izneo uverenje da ćemo i ubuduće u tome imati dragocenu podršku 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama, članicama Evrokomore, koje poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona što pre i formalno postanu deo EU.

„Ubrzanje izgradnje zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta na temelju četiri evropske slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, povezivanje zapadnobalkanskih zelenih koridora sa zelenim trakama EU, interes je ne samo balkanskih privreda već i evropskih kompanija koje ovde posluju ili koje će u narednom periodu investirati u našem regionu“, zaključio je Marko Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.