U trendu

Čadez: Srbija zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Parizu da su Srbija i Beograd spremni da budu dobri domaćini organizaciji Svetske izložbe Expo 2027, uz veliku podršku poslovne zajednice koja okuplja oko milion domaćih i stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji i regionu, prenosi PKS.

Navodi se da je Čadež na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), kao član delegacije Srbije predstavio kandidaturu Beograda za organizaciju EXPO 2027. Čadež je ocenio da je moderna Srbija danas zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi, mladih koji uče jezike budućnosti sa potencijalom da budu lideri i uspešni preduzetnici.

„Ovih dana obeležavamo završetak školovanja druge generacije osnovaca koja je, uz ostale predmete, imala i obavezno programiranje. Zajedno sa onima koji su prošle godine završili osnovnu školu sada i zvanično imamo 120.000 digitalno pismenih mališana koji su igrajući se u pajtonu, skreču, pajgejmu, učili programiranje, programirajući tako svoj uspeh i svoju budućnost. Pozivam vas da date šansu ovim mladim ljudima 2027. da zajedno igraju za preduzetništvo i za budućnost“, poručio je Čadež, prenosi PKS.

Dodaje se kako je on istakao da Srbija i Beograd postaju novi evropski tehnološki hab u oblasti mobilnosti, a budućnost evropske automobilske industrije u čijem fokusu su električni automobili, kreira se i kod nas u R&D centrima evropskih proizvođača koji u Srbiji otvaraju svoje razvojne centre, kao što su ZTF, Continental, Brose, oslanjajući se na domaću pamet, lokalne inženjere i IT stručnjake svetskog glasa. Čadež je podsetio i na dve milijarde evra izvoza srpskog IKT sektora koji je privukao 600 odsto više investicija nego u 2020.

„Naša gejming industrija u stopu prati svetsku industriju i vrlo je poznata. Samo prošle godine srpski IT kreativci lansirali su 35 video igara. Mi dolazimo iz regiona koji se najbrže razvija na kontinentu, jedne od najpoželjnijih evropskih denstinacija za investitore. Sutra ću prisutvovati potpisivanju Ugovora o preuzimanju velikog lanca hotela Akor koji će kupiti jedan od najlepših spa centara u regionu“, rekao je Čadež.

Ocenio je da su sve ovo dovoljni razlozi da Srbija igra za budućnost kao organizator Expo 2027.

PKS navodi da su o prednostima i mogućnostima Srbije kao kandidata u video obraćanjima govorili premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kao učesnik skupštine u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.