U trendu

Čajetina produžila rok za prijaljivanje proizvodjača za žig garancije 'Dobro sa Zlatibora'

Opština Čajetina je preko PD „Zlatiborski eko-agrar“ prošle godine registrovala Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ u želji da olakšaju plasman proizvoda i prošire tržište zlatiborskim proizvodjačima tradicionalnih proizvoda, a kako je pandemija usporila proces kontaktiranja i prijavljivanja proizvodjača, on je produžen do 10. maja 2021. godine.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ je registrovan u martu 2020. godine sa ciljem boljeg plasmana lokalnih proizvoda koji imaju svoju autentičnost i tradiciju, kreativnost i inovaciju, navodi se u saopštenju Opštine Čajetina.

Direktor PD „Zlatiborski eko-agrar“ Marko Marić izjavio je da je Žig „Dobro sa Zlatibora“ nešto što će tek da donese dobro proizvodjačima sa teritorije opštine Čajetina.

„To je garancija kvaliteta koja podrazumeva da pod jednim krovom okupi proizvodjače sa našeg područja, onih koji se na tradicionalan način bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda našega kraja“, naveo je Marić.

On je napomenuo da su to su proizvodjači mesa, mleka, lekovitog bilja, voća, povrća, rukotvorina od vune i drugi.

„Imamo sertifikacionu kuću koja će raditi kontrolu i na čije će predloge naša radna tela, koja smo ustanovili, prihvatati ljude koji ispune standarde za ‘Dobro sa Zlatibora’. Ovim putem pozivan sve proizvodjače koji se prepoznaju i koji misle da mogu da budu konkurentni, da se jave u ‘Eko agrar’ kako lično, tako i putem telefona, da bi bili predmet saradnje“, rekao je Marić.

Sertifikaciona kuća je OCS iz Subotice, a u Komisiji „Eko agrara“ su predstavnici udruženja proizvodjača suvomesnatih proizvoda, mleka, voća i povrća, rakije, meda, kao i odevnih predmeta od vune.

U saopštenju se navodi da je cilj da proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ zadovoljavaju propisane zahteve kojima se osigurava specifičan nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.

Tako obeleženi proizvodi moraju biti iz opštine Čajetina, nastali od sirovina s tog područja, dok sirovina za suvomesnate proizvode može biti sa teritorije cele Srbije, s tim što će živo blago morati biti najmanje šest meseci na pašnjacima Zlatibora pre pripreme za obradu.

Obeleženi proizvodi moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, samim tim proizvodjači mogu očekivati i adekvatnu cenu.

„Mi ćemo, kako lokalna samouprava tako i ‘Eko agrar’, da učinimo sve da tržište bude dostupnije i da ti proizvodi budu skuplji na tržištu. Trebalo bi da u tekućoj godini napravimo i prodajni objekat u centru Zlatibora za naše proizvode ‘Dobro sa Zlatibora'“, naglasio je Marić.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se može dodeliti samo onim proizvodjačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, i onima koji usluge pružaju i prodaju u skladu sa važećim propisima.

Iz Opštine Čajetina su poručili da se ide na to da Žig garancije mogu dobiti i smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva, kao i restorani koji ispunjavaju zakonske uslove i propise u vezi s kategorizacijom.

Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava Žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ iz Čajetine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.