U trendu

Cajt: Nemačka planira da zabrani komponente „Huaveja“ i „ZTE“ u 5G mrežama

BERLIN – Nemačka vlada planira da zabrani telekom operaterima da koriste određene komponente kineskih kompanija „Huavej“ i „ZTE“ u 5G mrežama, objavio je danas nemački list Cajt onlajn.

Zabrana bi mogla da uključi komponente koje su već ugrađene u mreže, zahtevajući od operatera da ih ukloni i zameni, dodao je Cajt onlajn, pozivajući se na vladine izvore, a i Rojters je naknadno dobio potvrdu ove informacije.

Kritike na račun „Huaveja“ i „ZTE“ dolaze zbog njihovih bliskih veza sa kineskim bezbednosnim službama, pa bi ugrađivanje njihovih delova u 5G mobilne mreže moglo da se koriste u špijunske svrhe, pa čak i da saboteri pristupe delovima ključne nemačke infrastrukture, navodi Cajt onlajn.

„Huavej“, „ZTE“ i kineska vlada negiraju ove tvrdnje i smatraju da su zabrane motivisane željom da se podrže nekineski rivali.

Nemačka je 2021. godine usvojila sajberbezbednosni zakon, postavljajući visoke prepreke za telekomunikacionu opremu za mreže novijih generacija, ali nije zabranila „Huavej“ i „ZTE“, kako su uradile neke druge države.

Cajt navodi da su vladina sajberbezbednosna agencija i ministarstvo unutrašnjih poslova radili mesecima na proveri da li bi komponente u nadolazećoj 5G mreži mogle da stave nemačku bezbednost u rizik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.